Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego Od kuchni
(20–21 maja, 27–28 maja)
Zapraszamy do wybrania się z nami w smakowitą kuchenno-kulinarną podróż po 11 wyselekcjonowanych zabytkach Małopolski. Tym razem zaspokoimy głód wiedzy uczestników na temat sztuki kulinarnej i związanych z nią zwyczajów, odkryjemy tajemnice sprzętów kuchennych oraz nieznane historie pomieszczeń. Poszukamy ciekawych opowieści o kuchni i z kuchnią w tle. A czasem po prostu wejdziemy do zabytków kuchennym wejściem, dostępnym tylko dla wybranych.
Gwarantujemy niesamowite doznania kulturalne i kulinarne podczas autorskich oprowadzań, tematycznych spacerów, warsztatów i pokazów kulinarnych. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych i okazji do spróbowania lokalnych przysmaków podczas kiermaszów.
Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego to jedyne w swoim rodzaju coroczne święto zabytków, prezentujące bogactwo kulturowe regionu. W czasie dwóch weekendów bezpłatnie udostępniamy kilkanaście tematycznie dobranych zabytków, w tym miejsca nieznane lub na co dzień niedostępne, o których opowiadają ich gospodarze i pełni pasji przewodnicy.
Tegoroczne zabytki:
20–21 maja
- Samotnia artystów – dawna pracownia ceramiczna Heleny i Romana Husarskich w Krakowie
- Centrum Administracyjne kombinatu w Nowej Hucie
- Dwór Feillów w Woli Zręczyckiej
- Zamek w Wiśniczu
- Zabudowa Bochni
27-28 maja
- Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie
- Kościół i klasztor Braci Kapucynów w Krakowie
- Muzeum Narodowe w Krakowie – Gmach Główny
- Wieś Frydman na Spiszu
- Architektura uzdrowiskowa Szczawnicy
- Muzeum Pienińskie im. Józefa Szalaya w Szlachtowej
Podczas Dni Dziedzictwa będziemy rozdawać specjalnie przygotowaną publikację autorstwa Wojciecha Nowickiego – pisarza, dziennikarza i krytyka kulinarnego. Nie zabraknie też słodkich niespodzianek dla najmłodszych.
Udział we wszystkie wydarzeniach jest bezpłatny; w niektórych przypadkach wymagana jest rezerwacja miejsc.
Więcej informacji na stronie: dnidziedzictwa.pl.
1 Comment